26 Şubat 2012 Pazar

Macaron

Selamlar hepinize,
Dün büyük kızımla mutfakta çok güzel bir cumartesi geçirdik.2 haftadır Moulinex Masterchef Gourmet ile macaron yapmak istiyorduk ama macaron riskli bir tatlı. Yapımı için mutlaka termometre gerekli. Onu da ancak bu hafta vakit bulup alabildim. (Bilko Pastacılıktan aldım.)

Sizinle de çok hoş olan mavi - pembe macaronlarımızın hem yapım aşamasından hem de son halinden karelerimi paylaşmak istedim.




İlk denemede sorunsuz şekilde macaronlarımızı yapabildiğimiz için kendilerine bir hayranlık duyup farklı farklı kareler çektik.:)








Bu yukarıdakiler bir kutu içine dizdiklerimiz. Pazartesi günü kızımın iş arkadaşlarına ikram edecekleri ... 


Gelelim yapım aşamasında yakalayabildiğimiz anlara ...

Macaron internette bir araştırma yaptığımda verilen tariflerde yapım süresi 15-20 dk olarak görünen bir tarif. Ama benim uyguladığım, kursta öğrendiğim tarif o kadar da kısa sürmüyor. Aslında harcadığınız süre, kaç renk macaron yapacağınıza da bağlı çünkü her renk için macaron hamurunu tartarak hazırlıyorsunuz. (Hamurun sadece pişme süresi 20 dk alıyor.)


Fırında macaronlarımız pişerken heyecanla başlarında eteklenmelerini bekledik. Ama beklediğimize de değdi doğrusu... İlk denemede bu kadar eteklenme bize yetti açıkçası.


Fırından çıktıktan hemen sonraki bir kare...


Bu da aralarına renkli ganaj kremalarını sürdükten hemen sonraki bir görüntü ...
Kremayı hazırlarken ben fildişi çikolara ile süt kreması kullandım. (Ganaj krema). Buna ek olarak da eşit miktarda ikiye ayırdığım kremaların içine jel gıda boyası ekledim.


Denemek isteyenlere bir önerim de mutlaka tarifteki malzemeleri bir mutfak terazisinde ölçerek kullanmaları çünkü aksi halde macaronlarınız kabarmayabiliyor. Bir de eteklenmiyor tabii.

Macaron son zamanlarda butik bebek kurabiyelerine alternatif olmuş durumda.
Biz de erkek bebek için mavi, kız bebek için de pembe olanlar çok şık olacaktır diye düşünüyoruz. Ayrıca tabii ki istediğiniz farklı renklerde de hazırlayabiliriz.

Fiyat bilgisi almak ve siparişleriniz için bana sayfamızın sağ üst köşesindeki iletişim bilgilerimden ulaşabilirsiniz.

25 Şubat 2012 Cumartesi

İSMEK Kursları ...

Selamlar herkese,
Sizinle bu yıl devam ettiğim ve bana çok şey kattığını düşündüğüm İSMEK pastacılık kursu ile ilgili kısa bilgiler paylaşmak istedim.

Kursumuzun tam adı "Pastacı Çırağı". Ben Kadıköy'deki kurs merkezinde açılan sınıfta devam ediyorum. Ancak İsmek'in farklı kurs merkezlerinde de aynı branşta eğitimler devam ediyor bildiğim kadarıyla.

Kadıköy'de olmamızın avantajı pastacılık malzemeleri satan birden çok mağazaya yakınlığı bence. Öğlen arası yada kurs çıkışında evde denemeler yapabilmek için ihtiyaç duyduklarımızı kolaylıkla temin edebiliyoruz.

Sıklıkla alış veriş yaptığımız yerler Duygu Pastacılık , Coşan Pastacılık ve Bilko Pastacılık.(İsimlere tıklayarak sitelerine ulaşabilirsiniz.)
Coşan pastacılıktan internet üzerinden de istediğiniz ürünleri satın alabilirsiniz sitelerine üye olarak. Adresinize teslim edil,yor siparişiniz.

Branşımızla ilgili detayları da buradaki bağlantıdan da bulabilirsiniz.

Kursumuz eğitim yılı ile birlikte başlayıp birlikte bitiyor. Yani 1 eğitim yılı devam ediyor. Haftada 1 tam gün gidiyorum kursa.

Sınıfımız 20 kişilik. Senenin başında 5'er kişilik gruplara ayrıldık ve sizinle paylaştığım her bir pasta / kurabiyeyi bir grup yapıyor. Böylelikle her hafta en az 4 farklı tarifi en ince ayrıntıları ve püf noktaları ile birlikte öğrenme şansımız oluyor. Günün nasıl geçtiğini anlamadan kurs bitiyor. Sevdiğim bir işle ilgili detayları öğrenmek çok zevkli oluyor.

Tatlıların yanında tuzlu tarifler de öğreniyoruz ve günün sonunda kendimize ziyafet sofrası gibi şık sofralar hazırlayıp hep birlikte yaptıklarımızın tadına bakıyoruz :)

Şu anda ders aldığımız hocamızın aynı zamanda yemek kursu verdiği 2 sınıfı daha var. Gelecek yıl da arkadaşlarımla birlikte o kursa katılmayı planlıyoruz.

Ancak, İSMEK meslek edindirme amacı ile kurslarını ücretsiz düzenlediğinden kayıt için çok yoğun talep oluyor. Eğer siz de herhangi bir branşta kurslara katılmayı düşünüyorsanız, kayıt tarihlerini takip etmenizi tavsiye ederim.

Herkese iyi akşamlar ...

24 Şubat 2012 Cuma

Bu hafta İSMEK kursunda yaptıklarımız ...

Selamlar yeniden,
Bu hafta kursta yaptıklarımızı da sıcağı sıcağına paylaşmak istedim. Tüm gün çalıştık ancak ortaya aşağıda göreceğiniz çok hoş sonuçlar çıktı.

İlki truffllu pastamız ...
Kenarlarındaki çikolatalar da tamamen el emeği :) Bitter kuvertür çikolatayı erittikten sonra, çikolata şeridinin üzerine yaydık. Donduktan sonra da üçgen şekillerde kestik ve aşağıdaki gibi pastamızı süslemek için kullandık.


 Üzerindeki trufflar ganaj kremadan yaptık tamamen ve üzerlerini antep fıstığı ve kakao ile kapladık.


Kokoslarımız ...
Yumurta akı, şeker ve hindistan cevizinin karışımından oluşuyor. Tüm malzeme kısık ateşte pişirilip soğuduktan sonra şekil verilerek yapılıyor. Daha geniş bir zamanda tarifini paylaşmayı düşünüyorum.


Tek kişilik alman pastalarımız ...

23 Şubat 2012 Perşembe

Nişan kurabiyeleri

Selamlar herkese,
Geç de olsa son nişan kurabiyelerimizi sizinle paylaşmak istiyorum. Yoğunluktan fotoğrafları düzenleyip yayınlama şansım olmadı.

Kurabiyelerimiz yine tarçınlı zencefilliydi.



Bu arada dikkatinizi yukarıdaki fotoğrafta yer alan, etiket üzerindeki yeni logomuza çekmek istiyorum. Blogla ilgili de düzenleme çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda bir banner hazırlıyoruz. Hepsi tamamlandığında yeni formatı ile blogumuzu takip edebileceksiniz.



Toplu halde kurabiyeleri fotoğraflamaktan çok zevk alıyorum. Hepsi bir arada gözüme pek bir hoş geliyorlar.


Etiketlerimizin ön yüzünde de aşağıda görebileciğiniz gibi doktor çiftimizin isimleri ve nişan tarihi yer alıyordu.


 Herkese iyi akşamlar... (Sizlerin de siparişlerinizi bekliyoruz, istediğiniz formatta kurabiyelerinizi hazırlayabiliriz. )


Geçtiğimiz hafta kursta yaptıklarımız ...

Selamlar,
Bildiğiniz gibi İSMEK'in pastacılık kursuna devam ediyorum bu yıl. Geçtiğimiz hafta derste yaptıklarımızı hızlıca sizinle paylaşmak istiyorum.


Pembe macaronlarımız .... Çok hoştular...

Kıymalı top böreklerimiz ...


Mangolu vanilyalı mousse (mus) ...


Brownieli chesscakemiz ...

Umarım tariflerini de en kısa sürede paylaşacağım sizinle fırsat bulup. İyi akşamlar...

16 Şubat 2012 Perşembe

Doktor çiftin nişan kurabiyeleri

 Merhabalar,
Sizinle son aldığımız nişan kurabiyeleri siparişimizin yapım aşamasından kareler paylaşmak istiyorum.

Daha önceki siparişlerimizde (sizinle paylaştılarım/paylaşamadıklarım) nişan kurabiyeleri genelde dore çiçekli ve dore fon üzerineydi. Genel tercih bu yöndeydi. Ancak bu kez lame çiçeklerle kurabiyelerimizi hazırladık.


Dore olanlarda wiltonun sıvı gıda boyasını kullanıyordum. Ama bu kez hep denemek isteyip fırsat bulamadığım parlak toz boya kullandım. (İnternette araştırma yaparsanız "lustre dust" olarak bulabilirsiniz. )Sebebi ise esasında almak üzere olduğum Wilton sıvı gıda boyasının son kullanma tarihinin çok yaklaşmış olmasıydı. Yurt dışından geldiği için zaten yolda epey zaman geçiyor üretim sonrasında. Bu nedenle biraz mecburi olarak toz boyayı tercih ettim.
Bir de boyayı bu kurabiyelerde sadece minik çiçekleri boyamak için kullandığımdan, çok fazla tüketmiyorum. Muhtemelen de sıvı boya almış olsam ziyan olacaktı.


Bir üstteki fotoğrafı çektiğim esnada fırından mis gibi kokular geliyordu. Kurabiyeler pişerken minik çiçekleri hazırlamaya başladık bir yandan.


Bu minik çiçekleri beyaz şeker hamurundan kestikten sonra, gümüş gri(lame) boyadım. Ortalarına da yenilebilir inci şekerlerini koydum.

Aşağıda da kurabiyelerin üst kısmını kapladığımız şeker hamuru ile üzerine yerleştirdiğimiz minik şeker çiçeklerimizi görebilirsiniz.

Hamurların üstlerine de tabii ki çiftin isimlerini cetvelimiz ile bastık.

Henüz yapımı bitmemiş olan kurabiyelerimizin son halini de sizlerle paylaşacağım.

Herkese iyi günler...

NOT: Fiyat bilgisi ve siparişleriniz için sayfanın sağ üst kısmında yer alan telefon numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.

14 Şubat 2012 Salı

Moulinex Masterchef Gourmet / KitchenAid

Merhabalar,
Sizinle yeni mutfak robotumu paylaşmak istiyorum.

Uzun süredir KitchenAid almak istiyordum. Ancak yurtdışındaki fiyatlar ile buradakileri kıyaslayınca açıkçası KitchenAid'e o kadar ödemek içime sinmiyordu. Ciddi bir fark söz konusu çünkü. (Amazon.com da fiyatlar 250-300 dolar civarı. Ürünün tipine göre değişiyor. ) Burada ise genellikle 300W lık robot satılıyor ve 1400 TL civarında fiyatı var. Biraz daha uygun bir şey olsun derseniz Boyner Evde mağazalarında Kenwood'un robotunu 1100 TL ye yakın bir fiyata da bulabilirsiniz.

Aşağıda detaylarını bulabileceğiniz Moulinex Masterchef Gourmet ise 700 TL'ye satılıyor Moulinex mağazalarında.



Kendisi bana göre KitchenAid'e en yakın alternatif. Hatta standart paketinde KitchenAid'den fazlası mevcut fotoğraflarda görebileceğiniz gibi.


Masterchef Gourmet, 900 watt gücünde. Piyasada (Esse'de) KitchenAid'in 300 W'lık modeli satılıyor. Ancak tabii farklı KitchenAidler yurtdışında da mevcut. (Amazon.com dan fiyat araştırması yapabilirsiniz.)


Benim robotum aynı zamanda rendeleme, dilimleme yapabiliyor. Bir de ek olarak blenderı var üzerinde :) Parçaların fotoğraflarını aşağıda detaylı olarak görebilirsiniz.

4 Lt lik karıştırma haznesi ...


Rendeleme/dilimleme aparatı ...


Blender ...

 
Karıştırma/çırpma aparatları...


Ben robotumu Palladium - Tefal Home Cook mağazasından aldım. Fiyatı 699,99 TL. Ancak sevgililer gününe özel bir iskonto yaptılar sağolsunlar bu fiyat üzerinden.

Ürünün detayları için aşağıdaki sayfayı inceleyebilirsiniz.

http://www.moulinex.com.tr/products/food-preparation/food-processors/Masterchef%20Gourmet.htm

Darısı başınıza diyorum, sanırım pastacılıkla uğraşan bir çok  arkadaşın da benim gibi hayali bu tip bir robot...

11 Şubat 2012 Cumartesi

Kalp pasta ve sevimli kurabiyeler

Çok eskilerden bir iki çalışmamızı iletmek istiyorum. Takı kursumdan arkadaşımın eşinin doğum günü için yaptığımız kalp pasta ve çocukları için de sevimli kurabiyeler...


 


Bunlar bizim ilk aldığımız siparişlerdi yıllar önce. O nedenle pasta biraz amatör görünüyor. :) Henüz o zaman pasta üzerine kurs almamıştım.

Havuçlu - Tarçınlı Kek

Merhabalar hepinize,
Sizinle son yaptığım havuçlu tarçınlı kekin fotoğraflarını ve tarifini paylaşmak istiyorum.
Malzemeler:
  • 3 ad yumurta
  • 1 ad büyük havuç
  • 1 pkt kabartma tozu
  • 1 su bar. toz şeker
  • 1 pkt vanilin
  • 1 yemek k. tarçın
  • 1 su bar. un
  • 1 çay bar. sıvı yağ


Havucu ince rende ile rendeledim. Şeker ve oda sıcaklığındaki yumurtaları krema gibi olana kadar çırptım. Sonra sırayla sırayla vanilin, sıvı yağ, yoğurt, un, kabartma tozu ve tarçını ekledim. Pürüzsüz olana kadar elde çırptım. Havucu ekleyip karıştırmaya devam ettim. 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirdim.



Herkesin fırını farklı olduğundan süreye kendiniz bir kürdan ile kontrol edip karar verebilirsiniz.

Ben görsel açıdan hoş olması için üzerlerine de şeker hamurundan yaptığım minik havuçları ekledim.

Tarifi deneyeceklere afiyet olsun.

Hoşçakalın...

8 Şubat 2012 Çarşamba

Ganaj kremalı - nakış çiçekli pasta (brush embroidery)

Herkese selamlar,

Sizlerle görsel olarak da lezzet olarak da çok çok güzel olan bir pastamı paylaşmak istiyorum.


Pastamın pandispanyası vanilyalı, 3 katlı.

Ara katlarda çikolatalı pastacı kreması kullandım.



Lezzetine lezzet katmak için de ara katlara krokan ve kaplamalı fıstık serpiştirdim.


Üzerindeki süslemeler yurtdışında "brush embroidery" olarak geçen fırça nakışı da diyebileceğimiz teknikle kızım tarafından yapıldı.

Aslında bu teknik royal icing krema ile yapılıyor ama biz bu kez beyaz jöle ile denedik. Jölenin kıvamını royal icing ile denk şekilde hazırladık. Gayet de hoş oldular bence :)

Aynı teknik genellikle şeker hamuru kaplanan pastalar üzerinde kullanılıyor ama ganaj krema donduktan sonra da gayet pratik şekilde bu pastaya da uygulayabildik.

Denemek isteyenler internette bu teknikle ilgili faydalı videolar bulabilirler.

Görüşmek üzere...


1 Şubat 2012 Çarşamba

Penceremizdeki kuşlar ..


Karlı havalarda dışarıdaki hayvanlar da yiyecek bir şey bulamıyorlar.

Bu sabah pencerenin üzerine kuşlar için bulgur döktüm. 1 dakika geçmeden şimdiye kadar hiç görmediğimiz bir grup kuş kondu penceremize. Anında tüm bulgurları yediler.


Meteoroloji de kuşları besleme konusunda kendi internet sayfasında uyarıda bulunuyor. Sizler de ekmek kırıntısı, bulgur gibi yiyeceklerinizi pencerenizin üzerine koyabilirsiniz. Mutlaka gelip yiyeceklerdir ...

http://www.mgm.gov.tr/index.aspx

Hepinize iyi günler...

Muzlu - Frambuazlı Muffin

Tekrar merhabalar...
Karlı günlerde yaptığım bir diğer tatlı. Muzlu - frambuazlı muffinler...

 Tarifini internette dolaşırken buldum. Çok sevimli oldular puf puf. Ama üzerlerine kuvertür çikolata eritip koyduğum için o hallerini göremiyorsunuz.

Malzemeler:


  • 1 adet yumurta
  • 1 adet olgun muz (Tarifte 2 muz vardı, ben frambuaz eklediğim için 1 muz koydum)
  • Bir avuç frambuaz (Orjinal tarifte yoktu, ben ekledim.)
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3/4 su bardağı tozşeker
  • 2 su bardağı un
  • 1'er tatlı kaşığı kabartma tozu ve karbonat
  • Vanilya

Videolu anlatımı da buradan bulabilirsiniz:


Tarifi deneyenlere afiyet olsun şimdiden...

İrmik tatlısı

Herkese merhabalar,
İstanbul'daki yoğun kar yağışı ile birlikte kızlarım evden çalışıyorlar. Ben de her gün onlara yeni bir tatlı yapıyorum :)

İlki irmik tatlısı.


Tatlıyı kendim yaptım. Kızım genelde kısa sürede yaptığı için hazır paketlerden alıyor. Ama böyle de aynı lezzette güzellikte oldu tatlım.


Elinizin altında şeker, irmik ve süt olduktan sonra yapımı oldukça basit. Üçünü birlikte pişirmeniz yeterli. Ben malzemeleri bir tarife göre koymadım. Tamamen göz kararı. 

Malzemeler:
  • 7 su bardağı süt
  • 7 çorba kaşığı toz şeker
  • 7 çorba kaşığı irmik
Bu malzemelerden 8 kase tatlı çıktı. (Üzerine çikolata sosu koyacağım için kaseleri tam doldurmadım. )

Çikolata sosum yıllardır severek kullandığım Dr. Oetker'in sosu. 1 paket sosa 2,5 su bardağı süt koyarak pişiriyorum tarife göre. Parfenin, bazen keklerin üzerine de bu sostan koyuyorum. Çok lezzetli.   

Tatlımın üzerine de toz antep fıstığı döküp süsledim.

Tarifi deneyenlere şimdiden afiyet olsun. Görüşmek üzere....